Objevte gruzínskou kuchyni

21.06.2024

Gruzie, země ležící na rozhraní Evropy a Asie, je známá nejen svou bohatou historií a nádhernou krajinou, ale také svou jedinečnou a lahodnou kuchyní. Gruzínská kuchyně je směsicí vlivů z různých kultur a tradic, které se zde setkávaly během staletí. Pokud plánujete cestu do Gruzie, tak si rozhodně nenechte ujít příležitost ochutnat místní speciality. V tomto článku se podíváme na ty nejdůležitější jídla gruzínské kuchyně, které musíte ochutnat!

Chinkali: Gruzínské knedlíčky plné chutí

Chinkali jsou jedním z nejoblíbenějších gruzínských pokrmů. Jedná se velké knedlíčky, plněné mletým masem, bylinkami a vývarem. Jejich konzumace vyžaduje určitý um – musíte je uchopit za horní část, lehce nakousnout a vypít vývar, než se pustíte do zbytku knedlíčku. Mistní tomu říkají, že je to jako líbání. Nejdříve musíte trochu nakousnout těsto, vysát vývar, který je uvnitř a pak až začít jíst zbytek. Tento pokrm pochází z horských oblastí Gruzie a dnes je populární po celé zemi. Chinkali najdete s různými druhy masa, ale třeba i s bramborem nebo houbami.

Chačapuri: V hlavní roli chlép a sýr

Chačapuri je dalším tradičním pokrmem gruzínské kuchyně. Tento "sýrový chléb" má mnoho variant, ale nejznámější je chačapuri po adžársky, tedy pocházející z oblastni Adžárie v Gruzii, který tvarem připomíná loďku plněnou sýrem a vejcem. Postupně si odlamujete okraje a máčíte si v sýrovo vajíčkové náplňi. Chachapuri je skvělým příkladem gruzínské schopnosti kombinovat jednoduché ingredience do jedinečných a chutných jídel. Samotný název v překladu opravdu znamená sýrový chléb, protože "chača" znamená sýr a "puri" je výraz pro tradiční gruzínský chléb, který se peče v peci v zemi a má také tvar lodičky.

Pec na přípravu tradičního chleba "puri"
Pec na přípravu tradičního chleba "puri"
Pchali: Barevné zeleninové pomazánky

Pchali jsou různé druhy zeleninových pomazánek, které se připravují z řepy, špenátu, fazolí a dalších druhů zeleniny. Tyto pomazánky jsou ochucené ořechy, česnekem, koriandrem a octem. Pchali jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé a jsou skvělým předkrmem nebo přílohou.

Satsivi: Kuře v ořechové omáčce

Satsivi je další specialitou gruzínské kuchyně. Toto jídlo se připravuje z vařeného nebo pečeného kuřete, které se podává v bohaté a krémové omáčce z vlašských ořechů, česneku a koření. Satsivi je často podáváno při zvláštních příležitostech a svátcích, a jeho chuť je nezapomenutelná.

Badrijani

Jedná se o předkrm z tence nakrájených lilků, které jsou opečené a následně naplněné výbornou ořechovou pastou. Je to jedno z oblíbených předkrmů v Gruzii a jeho chuť je vylepšena přidáním česneku, koriandru a granátového jablka. Rozhodně doporučujeme ochutnat!



Čurčchela
Čurčchela

Čurčchela aneb gruzínský snickers

Tento sladký pokrm je často nazýván "gruzínskou snickerskou". Čurčchela je vyrobena z ořechů (vlašských nebo lískových), které jsou máčené v hustém hroznovém nebo ovocném moštu a poté sušené. Je to tradiční pochoutka, kterou můžete najít na trzích po celé zemi. Původně se jednalo o jídlo pro vojáky, které dodávalo hodně energie, ale vydrželo dlouho bez vysokých nároků na uskladňování.

Gruzínské víno

Gruzie je považována za jednu z kolébek vinařství. Tradiční gruzínské víno se vyrábí metodou, která je stará více než 8000 let. Tato metoda zahrnuje kvašení vína v hliněných nádobách zvaných "kvevri". Víno je nedílnou součástí gruzínské kuchyně a kultury, a každé jídlo je často doprovázeno sklenkou vína. Nejčatějším vínem je zde červené, které má velmi plnou chuť a sitě červenou barvu.

Ať už jste milovníkem masa, zeleniny nebo sladkostí, tak Vám má gruzínská kuchyně co nabídnout! Pokud se chystáte do Gruzie, nezapomeňte ochutnat všechny tyto lahůdky a ponořit se do bohaté historie a kultury, která se skrývá za každým soustem.

Navštivte Gruzii s naší cestovní kanceláří!

Vyberte si z našich zájedů

Přihlaště se k odběru novinek a získejte slevu 500 na svůj první zájezd!